Om pupper og biff. (Og feminisme).

Jeg har ikke alltid visst at jeg er feminist. Selv om jeg har vært det så lenge jeg kan huske. Da jeg var yngre hadde jeg ikke noe ord på det. Jeg bare visste hva som jeg følte var riktig for meg. Jeg visste hva jeg sto for, hva jeg mente var viktig og hva slags saker jeg ønsket å kjempe for. I dag kaller jeg meg feminist. For det er det jeg er. Da jeg var 16 år sneik jeg meg inn på Narvesen og kastet alle pornobladene jeg kunne finne i hyllene rett i søpla. Jeg målte midjemålet på prøvedukkene på H&M og skrev leserinnlegg om det, jeg holdt appeller for kvinners rettigheter på politiske møter og jeg gikk i 8. mars-tog.

Jeg sniker meg ikke lenger inn på Narvesen, ikke løper jeg rundt med målebånd på H&M heller, men jeg snakker fortsatt høyt og ofte  om kvinners rettigheter.Om å få lov til å bestemme over sin egen kropp, at vi skal få lov til å tjene like mye som menn, at jenter ikke MÅ kles i rosa bare fordi de er jenter, at jenter skal føle seg trygge på gata selv om de går alene etter det har blitt mørkt, at vi ikke skal behøve å putte silikon, botox og rompeinnlegg i trusa for at vi skal kunne føle oss vakre. At kvinnelige skuespillere skal kunne spille sterke hovedroller også etter fylte 40 år,  

Men jeg snakker også høyt om at menn skal få lov til å ta ut pappaperm, at de skal få lov til å tilbringe mye tid sammen med barnet sitt. At menn ikke skal behøve å gå på "mannekurs" for å bli mer "menn" for å føle seg gode nok. At det er helt greit at gutter leker med dukker, på lik linje med at det er helt greit at jenter leker med biler og traktorer. Jeg snakker høyt om at det er flott at gutter lærer seg å spille teater eller et musikkinstrument uten at det skal være "flaut og jentete". Jeg leste en artikkel for en stund siden om gutter som mobbes fordi de ønsker å lære seg å spille gitar. Dette snakker jeg høyt om, for dette er ikke greit.

Jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg er feminist. Hvordan jeg oppfører meg og hva det egentlig dreier seg om. Jeg er hverken sur, bitter eller "mannehater." Jeg smiler og ler det meste av tiden, jeg har masse selvironi og ikke hater jeg sex heller. 

For det er ikke det feminisme handler om. Feminisme handler om like rettigheter mellom kjønnene. At vi ikke skal puttes i boks på grunnlag at vi er kvinner og menn. Det handler om likeverd. At kvinner og menn er like mye verdt. At vi skal ha samme muligheter til utdanning, jobb, lønn, at vi skal behandle hverandre med respekt. Det handler om medmenneskelighet. At vi også setter pris på hverandres forskjeller.

Men trenger vi feminisme da? For meg er det ikke noe annet alternativ. Ja, feminisme trengs.

Senest i dag kom jeg over en artikkel på www.side3.no 

"TIDENES GUTTETUR?"

Bare tittelen fikk meg til å reagere. En tur tydligvis forbeholdt gutta? Tidenes tur til og med?

Videre i artikkelen kunne jeg lese om en pakkereiseløsning til Budapest - som helt riktig var forbeholdt gutta. Igridiensene? Alkohol, våpen og strippeklubb. Artikkelen følger en gjeng med gutter, som ikke har truffet hverandre før, på tur. La meg sitere:

"Budapest har alt et kulturhjerte kan begjære. Men ingen av disse stoppestedene står notert på vår helgeplan. Kirker og museer er blitt byttet ut med våpen, damer og alkohol. Alt en guttetur kan begjære." 

Jaha? Er våpen alkohol og damer alt en mann vil ha? Er det alt "en mann kan begjære"? Allerede her puttes begrepet "mann" i en boks som etter min syn rommer fryktelig lite spennvidde, refleksjon og sympati. 

Jeg siterer videre:

"Om 'Biff og bryster' er Pissups (reiseselskapet) falggskip må skyting med diverse våpen være flaggbæreren. Kalsnijkov-maskingevær og Magnum - og Glock-pistoler står på progrmmet. Etter noen raske øl i hotelbaren, blir vi hentet i en minibuss som skal ta oss til skytebanen."

Jeg spør meg selv om dette er sant - om dette er en parodi, men nei, dette er alvor. Dette er seriøst. En pakketur for gutta.

Artikkelen avsluttes med:

"Men til tross for lite søvn, mye alkohol og  enda flere nakne damer, er det en fornøyd gjeng som setter seg i taxien til flyplassen."

Heldighvis kan jeg ane et snev av ironisk distanse i journalistens tekst. Men allikevel beskriver dette en forestilling av hva menn vil ha. Alkohol, slytevåpen og objektifiserte kvinner. Dette er skremmende. Og trist. Artikkelen inneholder også noen lite hyggelige bilder av nakne kvinnekropper på jobb. 

Hva gjør dette med oss. Hva slags syn får vi på hverandre. Hvorfor fremstilles menn på denne måten. Som kåte "dyr" hvor toppen av lykke er å få skyte med et maskinvåpen mens en naken kvinne gnir seg inntil seg? Dette er med på å bygge opp under fordommene om menn (og kvinner). Det skal ikke være sånn at uten dette "behovet" så er du ingen "ekte mann".

Dette snakker jeg høyt om. Dette snakker jeg mye om. 

For feministiske tanker og ideer trengs. Fortsatt.

Det er snart 8. mars. Da skal jeg gå i tog! For kvinner og menns rett til å kunne være seg selv uten å bli satt i bås.

 

Hvis du vil lese artikkelen, kan du lese den her: http://www.side3.no/tidenes-guttetur%3F/5158199.html

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

natanieloghannacamilla

natanieloghannacamilla

32, Tønsberg

Jeg er ei jente på 29 år, er mamma for Nataniel på fem år. Jeg er ei jente med sterke meninger. Musikk er en av mine største lidenskaper i livet. Jeg har sterk tro på tankens kraft, og at man skaper sin egen virkelighet ut i fra hva man skal lære og erfare i livet :)

Kategorier

Arkiv

hits